Kimchi

RECIPE IN ENGLISH BELOW

 

 

Jaunystėje labai domėjausi Japonija ir jos kultūra. Žiūrėjau daug anime, vaikščiojau po Japonų kultūros festivalius, įvairius renginius ir svajojau aplankyti tekančios saulės šalį. Man patiko jų naivumas ir švelnumas. Toks vaikiškas nekaltumas. Įvairios mažytės kasdieninės tradicijos, kurių, arba mums trūksta, arba mes taip prie jų pripratę, kad tiesiog savųjų nebepastebime. Tačiau kažkurią akimirką, labai labai netikėtai, į mano akiratį pakliuvo Pietų Korėja. Nors jos kultūra, iš pirmo žvilgsnio, atrodė kiek panaši į japonų, bet kuo giliau lindau, tuo labiau ryškėjo skirtumai. Buvo įdomu lyginti dvi nuostabias Azijos šalis vien teoriniu ir google pagalbos paremtu pagrindu. Galiausiai, nė nepastebėjus, suvokiau, kad Korėja išstūmė Japoniją iš mano minčių ir svajonių.

Viskas tikriausiai  būtų tuo ir pasibaigę, toliau internetinčiau ir skaityčiau apie dalykus ten, jei ne viena beprotiška mintis.
Kartą pavasarį, važiuojant autobusu į universitetą, žiūrint į bundančią gamtą ir šylantį orą, kilo klausimas –  kaip gi čia praleidus vasarą? Į kokią avantiūrą įsivėlūs ir kokiais iššūkiais apsikrovus?  Tą pačią akimirką paskambinus mamai pareiškiau – vasarą važiuosiu savanoriauti! Mano, autobuse išreikšta idėja, buvo, greičiausiai, palaikyta eiliniu nusišnekėjimu, nes kas iš pačio ankstyvo ryto rimtai kalba tokiomis temomis?

Tačiau tą akimirką mane pagavęs  entuziazmas ir noras padaryti kažką labai beprotiško, baigėsi tuo, kad jau kitą dieną ėmiau ieškoti projekto savanorystei.

Jei jau užsibrėžiau beprotišką tikslą, kodėl nepadarius jo dar beprotiškesniu, ne?
Taigi, mano taikiniu tapo Azija. Azija ir Pietų Korėja. Kažkas, kas atrodė nepasiekiama, kaip koks Everestas. Bet aš išdrįsau svajoti. Po kelių nesėkmingų intervių, kuriuose, pasirodo, reikėjo appsų developerio (ne visai mano sritis), beveik nuleidau rankas. Ėmiau žvalgytis Europoje, kuri nebuvo tokia nepasiekiama. Bet noras įprasminti vasarą ir šioks toks mano kuoktelėjimas, vis tik neleido pasiduoti ties Azija.

Ir štai, sėdžiu MKIC’e (bibliotekoje), ruošiuosi egzaminams pernakt, ir gaunu atsakymus iš dviejų projektų Korėjoje, kad jie manęs nori.

Vienuolikta vakaro, skambinu mamai, prašau paso duomenų, nes skrendu į Korėją. Mama nesupratus klausia, ar aš rimtai ar juokauju. Rimtai sakau. Po kelių akimirkų perskambina – mano pasas nustojo galioti ŠIANDIEN. Are you kidding me? Veiksmų planas atrodo aiškus – iš pačio ryto, po naktiniėjimo besimokant bibliotekoje, jau skubu gamintis naujo paso. O tada, jau kaip ir nebėr kur trauktis. Ir šitaip netikėtai, nespėjus nė susivokti, aš dingstu iš Lietuvos vienam didžiausių iššūkių, kuriuos galėčiau įsivaizduoti. Į savo svajonių šalį – Pietų Korėją.

Tačiau grįžtant prie fakto, kad tai maisto tinklaraštis, šiek tiek norėčiau paminėti ir apie maistą.

 

Maistą Pietų Korėjoje tikriausiai galėčiau apibūdinti dviem žodžiais – skanu bei aštru.
Asmeniškai, jų virtuvė daug priimtinesnė negu japonų, ar bent jau Lietuviškos Japonijos virtuvę bei Korėjoje ragautus japonų patiekalus.

Korėjiečių maisto, o gal tiksliau valgymo proceso, neįmanoma įsivaizduoti be side dishes (nuotrauka apačioje iš  vieno Seoulo turgaus; side dishes dažniausiai būna tiekiami mažuose dubenėliuose ar lėkštutėse ir užima didžiąją stalo erdvę, mat jų tiekiama ištįsa galybė) . Tikriausiai esate girdėję korėjietiškas morkų salotas, visai, manyčiau, populiarias Lietuvoje, ką galima būtų priskirti prie side dishes, tačiau būdama Korėjoje nė karto nemačiau korėjietiškų morkų salotų. Ten nė vienas valgymas neapsieina be geltonųjų ridikų (yellow radish) ir kimchi.
Veikiausiai,  jei kas nors ką nors yra girdėję apie korėjiečių maistą, tai greičiausiai bus būtent kimchi (neskaitant Lietuvos, kur visi žino Korėjoje man neaptiktas korėjietiškas morkų salotas) . Korėjiečiai tiki, kad kimchi net apsaugo nuo virusų ir peršalimo, kadangi jų sudėtyje yra nemaža dozė česnako. Kimchi yra toks populiarus, kad šalyje jam skirti net muziejai bei atskiri šaldytuvai, pritaikyti būtent kimchi laikymui.
10448761_10203432948337170_974980957129215918_n
Kimchi (“aštrios kopūstų salotos”) variacijų yra be galo daug. Jos priklauso nuo kiekvienos šeimininkės tradicijų, aštriųjų pipirų, dedamų į kimchi, rūšį/rūšis (turgelyje galima rasti dešimtis skirtingų rūsių maltos paprikos/pipirų, įvairių aštrumų, saldumų ir t.t.  ), nuo naudojamų kopustų rūšies ir begalę kitko.
Kimchi naudojamas ne vien kaip side dish. Tikriausiai kiekvienas ar beveik kiekvienas patiekalas Korėjoje turi savo kimchi versiją- ryžiai su kimchi, makaronų sriuba su kimchi, kiaušinienė su kimchi ir šis sąrašas tęsiasi be galo. Atrodo, universalus dalykas, kurį gali dėti beveik į bet ką ir gausi kažką su kimchi.

10522772_10203432957457398_135929394531150200_n

(kimchi gaminimo procesas Seoulo turge)

Prieš važiuojant į Korėją esu bandžiusi daryti internetinį variantą kimchi, kuris, tiesą sakant, išėjo nelabai valgomas (ta pati istorija, su internetiniu bandymu, buvo jau po Korėjos, bandant gaminti yellow radish – visiškas fiasco hehe, bet apie tai kitą kartą). Pirmą kartą ragaujant tikrą kimchi buvau maloniai nustebinta – tai buvo skanu, priešingai nuo mano ekspermentinės versijos. Vėliau, tiesą sakant, teko ragauti ir ne tokių skanių variantų, bet šis, mano gamintas, patenka į valgomųjų kategoriją.

IMG_8565.jpg

Kimchi 

1 kininis kopūstas;
70 g. druskos.

Marinatui:
1 nuluptas svogūnas;
20 g. cukraus;
50 g. cukraus sirupo;
1 a.š. malto imbiero;
80 g. korėjietiškų aštriųjų chili pipirų miltelių;
20 g. žuvų padažo;
40 g. česnako skiltelių.

1. Nupjaukite kopūsto šaknis ir atskirkite lapus.
2.Perpjaukite kiekvieną lapą pusiau ir supjaustykite 3,5 cm juostelėm bei sudėkite į didelį dubenį.
3.Rankomis sumaišykite lapus su druska bei palikite  2-3 valandom.
4.Kai kopūstas jau bus subliūškęs, praplaukite jį vandeniu ir palikite vandeniui nusunkti.
5.Marinatui paruošti, sumalkite svogūną iki pastos konsistencijos ir dideliame dubenyje sumaišykite su cukrum, cukraus sirupu, maltu imbieru ir žuvų padažu.
6.Supjaustykite česnakus mažomis skiltelėmis ir užsimovę pirštines, rankomis viską sumaišykite.
7.Sumaišykite paruoštą marinatą su kopūstais, iki kol jie neįgaus raudonos spalvos (kol marinatas nepasiskirstys tolygiai).
8.Įdėkite į maisto konteinerį ir laikykite šaldytuve iki mėnesio.

9. Skanaus!
IMG_8569.jpg
Pastabos, pastebėjimai, ką dariau kitaip:
1.Nenaudojau malto imbiero, žuvų padažo.
2.Česnakus ne pjausčiau skiltelėmis, o išspaudžiau į marinatą.
3.Naudojau mažiau negu nurodyta chili.
4.Maišiau korėjietiškus sweet, sweet hot, chili hot pipirų miltelius ir lietuviškas aitriasias paprikas. Jeigu turite kažkokių įdomesnių chili miltelių variantų, siūlau paekspermentuoti ir neapsiriboti tiesiog malta aitriaja paprika.

Šaltinis: Korean cookbook. A twist on the traditional. Chung Jae Lee

 

ENGLISH

Kimchi is one of the most popular dishes in Korea.  If you ever heard something about Korean food, probably it would be kimchi. It’s so popular in Korea, that there are kimchi museums and even kimchi fridges. You can find many different kind of kimchi in Korea, everyone have their own “best” recipe, and here I am suggesting you to try one of them, which is really easy to prepare and taste so real.
Kimchi

1 Chinese cabbage;
70 g. cooking salt.

Marinade:
1 onion, peeled;
20 g. sugar;
50 g. sugar syrup;
1 a.š. teaspoon minced ginger;
80 g. Korean chili powder;
20 g. fish sauce;
40 g. garlic cloves.

1.Cut the core of the cabbage and separate the leaves;
2.Cut each leaf in half longways and then cut into 3,5 cm lengths and place in a large bowl. 3.Mix the salt into the cabbage thoroughly with your hands.
4.Leave the cabbage soaking in the salt for about 2-3 hours.
5.When the cabbage is floppy, thoroughly wash with water and leave to drain.
6.To prepare the marinade,blitz the onion in a food processor till it resembles a paste and mix in a large bowl with sugar, sugar syrup, minced ginger and fish sauce.
7.Wash and cut the garlic cloves into lengths. With gloves on, throughly mix trough with your hands.
8.Combine the marinade with the cabbage and give a big and thourough mix until cabbage is red.
9.Put the kimchi in an airtight container and keep in the fridge up for one month.

10. Enjoy!

My experience and changes in a recipe :
1.Didnt used minced ginger and fish sauce.
2.Used squeezed garlic.
3.Used less chili than needed – it was hot enough for me.
4.Mixed few different kinds of chili – korean sweet, sweet hot,chili hot and lithuanian “chili”.

 

Original: Korean cookbook. A twist on the traditional. Chung Jae Lee

2 thoughts on “Kimchi

  1. Silpnybe mano!!! Tik nedristu pati gaminti..
    P.S manau angliskam variante turetu buti 40g garlic cloves. Garlic chives yra laiskiniai cesnakai.

    Like

    1. Gaminau tris kartus ir, nors tai, sakyčiau, savotiško skonio dalykas, iš ragausių vis sulaukiu priekaištų, kodėl vėl nepakartoju, tad tikrai siūlau išbandyt!
      Tik, kaip jau minėjau, yra labai labai daug ir skirtingų variacijų, tad tikiuos, kad ši bus Jūsų skonio!

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s